Waarom Filtering?

Een vraag die veelal gesteld wordt is “waarom nu een filter op het internet?”.
Deze vraag willen wij voor u proberen te beantwoorden door het onderstaande voorbeeld:

Filter, filter, filter, altijd dat filter.

Zeg pa, waarom hebben wij eigenlijk een filter op ons internet?
Jongen, je weet best waarom!
Maar pa, je weet toch zelf dat ik er gemakkelijk om heen kan. En al zou ik dat nog niet weten.. er zijn vast wel klasgenoten die het weten.
Dat klopt kind, sorry dat mijn eerste antwoord zo kort was. Ik zal het je uitleggen.

 

Zonder filter kunnen wij overal komen. Zelfs zonder dat we het willen.
Maar als we er éénmaal gekomen zijn is de kans groot dat we terug blijven komen. Iedere keer de websites bezoeken die interessant lijken, maar slecht zijn voor onze ontwikkeling en omgang met anderen.

Beelden hebben invloed op onze gedachten, woorden die we lezen kunnen terugkomen. Het internet heeft een invloed op ons allen.

Het filter is er om ons te waarschuwen tegen dit alles. Het klopt dat er mensen zijn die weten hoe ze het filter moeten omzeilen. Maar als jij of ik dat doe, zijn wij dan niet doelbewust bezig?
Negeren wij dan niet de waarschuwingen die er zijn? Alle borden op de snelweg geven informatie. Als we die negeren hoe loopt het dan met ons af?

 

Maar er is nog iets. Als die borden er niet staan op de snelweg en er gebeurd iets, wie is er dan verantwoordelijk? Zo zijn wij als ouders niet alleen verantwoordelijk voor onszelf maar ook voor jou.

 

In de Bijbel komen we een soortgelijk voorbeeld tegen. Namelijk in Deuteronomium 22:8
Zullen we daar samen eens naar kijken?
Wanneer gij een nieuw huis zult bouwen, zo zult gij op uw dak een leuning maken; opdat gij geen bloedschuld op uw huis legt, wanneer iemand, vallende, daarvan afviel.

Valt het je ook op: Een leuning om anderen te beschermen, een leuning om jezelf te beschermen, een leuning als waarschuwing.
En daarom hebben wij een filter op het internet. Het kost iets meer, maar jij en ik worden gewaarschuwd tegen de gevaren.